Beindult a hazai kerékpáros forgalom március 15-én, a Velencei-tónál tekertek a legtöbben

Az első tavaszi hosszú hétvége alatt beindult az idei turisztikai jellegű kerékpáros forgalom az országban. A Magyar Közút kezelésében lévő kerékpárutakon elhelyezett mérőhelyek adataiból jól kitűnik, hogy főleg a március 15-i jó időt használták ki a kerékpározni vágyók. A legtöbben, 1852-en a Velencei-tó körül tekertek aznap, de kiemelt forgalom volt a pénteki ünnepi szabadnapon a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Dunakanyarban is.

Az igazi tavaszi időjárás az egész országban kicsalogatta a kerékpározni vágyókat az ünnepi hosszú hétvégén. A Dunakanyarban, a Magyar Közút zebegényi kerékpáros mérőhelyén három nap alatt összesen 1681-en, a Balatonnál a zánkai mérőhelyen 230-an, a fenékpusztai mérőhelyen 510-en, a Tisza-tónál, Tiszafüreden 956-an haladtak át két keréken. A legnépszerűbb úti cél a Velencei-tó volt, itt a teljes hétvége alatt összesen 2757 kerékpáros fordult meg az agárdi mérőhelyen. A szombati változékony időjárás a kerékpáros forgalmat is visszafogta, de vasárnap ismét nagyobb számban mértek kerékpárosokat. A mérőhellyel felszerelt szakaszok közül aznap a legtöbben, 703-an a Velencei-tónál, míg a Dunakanyarban 460-an tekertek. Az adatokból egyértelműen kirajzolódik, hogy a Velencei-tónál az Agárdról Dinnyés fele haladó irány, míg a Dunakanyarban a Nagymarostól Zebegény felé tartó irány a jóval népszerűbb. A Tisza-tónál, valamint a Balatonnál a két irányba tartó forgalom kiegyenlítettebb.

A jó idő beköszöntével az elkövetkező időszakban egyre több kerékpárossal találkozhatnak az autósok nem csak a fenti helyszíneken, hanem számos más közúton is, ezért a biztonságos közlekedés érdekében érdemes fokozott figyelemmel közlekedni. Erre hívják fel az elmúlt években több helyszínen kihelyezett, a kerékpárosok előzése során betartandó biztonságos oldaltávolságra figyelmeztető táblák is a figyelmet, melyek külön kerékpárúttal, kerékpársávval nem rendelkező, viszont nagyobb kerékpáros forgalmat lebonyolító, főként külterületi útszakaszokon találhatóak meg. Fontos, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében a kerékpárosok is a KRESZ szabályait betartva, a szükséges kiegészítőkkel felszerelkezve figyelmesen közlekedjenek, tekintettel a közlekedés más résztvevőire is.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS