Közutas munkavállaló Az Év Fiatal Informatikai Vezetője

Regőczi Balázs, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Informatikai Alkalmazásmenedzsment osztályának vezetője lett a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (MVISZ) ÉV FIATAL INFORMATIKAI VEZETŐJE, a BRAUN PÉTER-DÍJ 2023 nyertese.

A Vezető Informatikusok Szövetsége huszonkettedig alkalommal díjazta a különböző területeken dolgozó informatikai menedzserek kiemelkedő szakmai munkáját.

Idén is az Infogolfon adták át a Vezető Informatikusok Szövetség (VISZ) hagyományos szakmai díjait. Egy a szervezet elnöksége által felkért független zsűri javaslata alapján a VISZ minden évben az Év Informatikai Vezetője díjjal ismeri el annak a szakembernek a munkáját, aki szakmaiságával, innovatív gondolkodásával például szolgálhat kollégái számára. A 2002-ben alapított díjra cégek, szakmai szervezetek és magánemberek ajánlásai alapján pályázhatnak a klasszikus CIO pozícióban dolgozók mellett technológiai vezetők, innovációs, digitalizációs, vállalati adatvagyon hasznosításáért felelős és fejlesztési vezetők, de akár operatív vezetők is, ha egyben ők felelnek az informatika irányításáért.

A szervezet ugyanezen körből várta a jelöléseket a VISZ egyik legmeghatározóbb elnökének emlékét őrző Braun Péter-díjra. Ezt 2016 óta ítélik oda egy kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó, 35 évnél fiatalabb informatikai vezetőnek.

Emellett második alkalommal díjazták az informatikai biztonsági vezetők (CISO) munkáját. Utóbbi pályázat a VISZ és az ISACA együttműködésének eredménye. A három pályázat feltételei megegyeznek. A shortlistre kerülő jelölteket felkérik egy pályamű elkészítésére, melyben számot kell adniuk vezetői munkájukról, innovációs tevékenységükről, valamint egy aktuális szakmai problémáról is ki kell fejteniük az álláspontjukat írásban, majd a zsűri előtt szóban is.

Hogyan lehet innovatív egy biztosító?

A szakmai zsűri javaslata alapján az Év Informatikai Vezetője díjat idén Heiszmann Gábor, az Uniqa Biztosító informatikai vezetője (a mellékelt képen jobbra) kapta. A zsűri értékelése szerint az iparágon túl is példaértékű az a szakmai munka, amely Heiszmann Gábor irányításával folyik a biztosítónál.

A szakember vezetői ars poeticáját többek között az üzleti fókusz, az erős csapatban gondolkodás, az értékteremtés, a transzparencia és felelősségvállalás jellemzi. Emellett fontosnak tartja, hogy az informatika egyfajta innovációs kezdeményező is legyen a szervezeten belül. Ennek eredménye például, hogy a biztosítónál az informatika az üzleti oldallal egyanrangú szereplője az éves üzleti stratégiai tervezésnek, illetve hogy számos proof of concept, pilot megoldás esetében kezdeményezőként lép fel. Az Uniqa transzformációs „core” csapatának az informatikai vezetés is szerves része.

Heiszmann Gábor 2020 ősze óta irányítja az Uniqa Biztosító informatikáját. Pályáját a GE-nél kezdte, később dolgozott banki környezetben (CIB Bank), az enegiaiparban (MOL) és gyártóipari területen is (LEGO).

A Braun Péter-díjat Regőczi Balázs, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Informatikai Alkalmazás Menedzsment osztályának vezetője kapta. A zsűri szerint a díjazott karrierje jól példázza az IT gazdaságot átható szerepét: azt, hogy fejlett digitális skillek hiányában ma már nem lehet hatékony egyetlen vezető sem, dolgozzon egy vállalatnál bármilyen területen. Ugyanakkor arra is példa, hogy az IT vagy akár egy részterülete hatékony működtetése sem képzelhető el fejlett menedzserképességek nélkül.

A biztonság az ügyfelekért is van

A második alkalommal odaítélt Év CISO-ja díjat, amely a VISZ, valamint az IT-auditorok nemzetközi szervezete, az ISACA magyar tagozata közös kezdeményezése, idén egy banki szakember kapta: Nagy Ádám (a melléklet képen középen) több mint egy évtizede dolgozik a K&H Banknál, és hat éve vezeti a bank információbiztonsági főosztályát.

A zsűri példamutatónak ítélte azt a filozófiát, ahogy a szakember a növekvő szabályzói elvárásokhoz viszonyul. Bár pályázatában a Nagy hangsúlyozta: a compliance, valamint az extrém gyorsan változó technikai környezet jelenti az egyik legnagyobb kihívást számára, szerinte a szabályzói törekvéseket konstruktívan kell fogadni, azok ugyanis mindenekelőtt a pénzügyi szektor és ügyfelei biztonságát hivatottak javítani.

Nagy Ádám több mint másfél évtizede dolgozik biztonsági területen. A K&H Bankhoz 2011-ben érkezett, előtte több évig volt a Getronics-nál különböző beosztásokban.

A VISZ-ről:

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) egy szakmai társadalmi szervezet, amely a magyar informatikai piac meghatározó vásárlóit tömörítve képviseli a tagvállalatok érdekeit, s támogatja az informatikai kultúra fejlesztését. Szakmai rendezvényeiken az informatikai vezetők ( pénzügyi vezetők, különféle üzleti területek vezetői, stb…) olyan programokon vehetnek részt, amelyek az új technológiák megismerése mellett az informatikai irányítási tevékenység eredményességének fejlesztését célozzák. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a tagvállalatok informatikai vezetői közötti tapasztalatok megosztására.
Részt vesz az informatikai szektor szereplői közti érdekegyeztetésben. Kiemelt feladatának tekinti a szakmai utánpótlás-nevelést a felsőoktatásban és a közoktatásban egyaránt.
2015-től a legfiatalabb iskolás korosztálynak is rendszeresen szervez programozói táborokat, melyekben eddig több száz diákot oktattak programozási alapfogásokra, problémamegoldásra és az algoritmikus gondolkodásra.

2016-tól átadásra kerül az Az év tanári csapata a digitalizációért díj is, mellyel középiskolákat kívánnak támogatni

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS