Félpályán megindulhatott a forgalom a 12-es főút zebegényi szakaszán

A Pest megyei 12-es főúton Zebegénynél 2020. június 18-án teljes útzárat kellett bevezetni, mivel a heves esőzések nyomán a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina elárasztotta a szobi vasútvonal vágányait, a kimosott töltés miatt pedig a főút és a kerékpárút is járhatatlanná vált. A folyamatos helyreállítási munkáknak köszönhetően a 12-es út érintett szakaszán 2020. június 30-tól már félpályán haladhat a forgalom, a kerékpárút érintett szakaszát pedig korlátozás nélkül használhatják a közlekedők.

A 12-es főút érintett szakaszán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. váci és dunakeszi mérnöksége folyamatosan végezte a takarítási munkákat. A kimosott töltés és a főút menti területek helyreállításán a MÁV Csoport jelenleg is dolgozik, a munkák olyan fázisba jutottak, hogy a főúton félpályás korlátozás mellett elindulhatott a forgalom.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. váci mérnöksége 1130 méter hosszan beton terelőelemeket épített ki, a szakaszon jelzőlámpás forgalom irányítás mellett 40 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben, emellett előzni tilos és veszélyt jelző táblákat is kihelyeztek a szakemberek. A speciális lámpák egymással kommunikálva, váltakozva irányítják a forgalmat. Sárga lámpa jelzésében a várakozási idő mutatásával először a perc értékét jelezve, majd utána 99 másodpercet számol vissza a zöld jelzésig. Az átjutási időt ütemenként 4-5 perc várakozás előzheti meg irányonként a gépjárművek függvényében. A Nagymaros és Zebegény közötti kerékpárutat viszont a mai naptól korlátozás nélkül használhatják a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy az érintett szakaszon továbbra is fokozott óvatossággal, a jelzőlámpák és a kihelyezett táblák jelzéseinek betartásával közlekedjenek. A közlekedőknek ajánlott még indulás előtt tájékozódni az érinett szakasz aktuális forgalmi helyzetéről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon.

A vasúti területet érintő helyreállítási munkákról és a vonatközlekedésről a www.mavcsoport.hu oldalon kaphatnak részletes tájékoztatást az érdeklődők.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS