Zöld Expo 2023

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központjának szervezésében az idén került megrendezésre az első olyan E-EXPO, amely a fenntarthatóság jegyében elektronikus standokon mutatta be a hazai zöldinnovációkat.

A hazai gazdaság számos olyan kézzelfogható termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek a klímacélok hosszú távú megvalósítását szolgálják az egyes termékek és szolgáltatások környezeti lábnyomának mérséklése révén. Ezek a zöldinnovációs, energiahatékonysági újítások számos ágazat sajátjai: ezek eredményeit ténylegesen multidiszciplináris jelleggel lehet csak értelmezni, ahogyan a klímacélokat is csak a gazdaság különböző szegmenseinek együtt gondolkodása és együttes tevékenysége révén tudjuk elérni.
A Zöld E-EXPO azokat a magyarországi termékeket, szolgáltatásokat, eljárásokat mutatta be, amelyek a klímacélok magyarországi megvalósítását és egyúttal a hazai gazdaság versenyképességét, zöldgazdasági átállását leginkább támogatják.

Az EXPO szervezői arra is törekedtek, hogy a rendezvény teljes egészében a fenntarthatóság követelményei között kerüljön megrendezésre: amellett, hogy a díjak, oklevelek is fenntartható alapanyagokból készültek, az EXPO-ra nem kellett standokat építeni és az alapanyagokat a helyszínre szállítani, hiszen a kiállítók a pályázati anyagaikat, prospektusaikat a rendezvény honlapjára tölthették fel (www.e-expo2023.hu), sőt az EXPO valamennyi programeleme kapcsán a környezetbarát közlekedési módok és elektronikus kommunikációs platformok használatát helyezték előtérbe a szervezők.

Az EXPO-ra közel hatvan pályázat érkezett a zöldinnovációk széles körének bemutatásával, melyeket tizennégy kategóriában díjaztak a szervezők és a rendezvényhez csatlakozott közreműködő szervezetek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közreműködő szervezetként vett részt az eseményen, és az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségével együtt támogatta Az év zöld építőipari vállalkozása Díjat. A díjat a Magyar Közút nevében Boller Zsolt gazdasági vezérigazgató-helyettes adta át az első helyezett SOKON Kft.-nek a faépítészeti zöldinnovációs megoldásait bemutató pályázatáért, megosztott második helyen a PlatanPlan Kft. és a Resysten Hungary Kft., míg megosztott harmadik helyen a CUBE Factory Kft. és a Café Plusz Kft. végzett.

Társaságunk az elmúlt években több olyan fejlesztést valósított meg, amellyel közelebb hozta a klímasemlegességet, így telephelyeket újított fel, környezetbarát járművekre cserélte a gépjármű flotta jelentős részét. Ebbe a sorba illeszthető, hogy – folytatva a cég által már évek óta kidolgozott fenntarthatósági jelentések által megkezdett utat – a Társaság középtávú klímastratégiát készített. A 2030-ra megalkotott jövőképben a cég a hazai fenntartható közúti mobilitást meghatározó szereplőjeként pozícionálja magát, elsősorban a felelős közútkezelésen és növénygazdálkodáson keresztül. A klímastratégiai dokumentumban kijelölésre kerültek azok a kibocsátás-csökkentő, alkalmazkodási és szemléletformálási célok, továbbá konkrét intézkedések, amelyek megvalósításán keresztül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. integráns része és aktív alakítója lesz a fenntartható és klímasemleges Magyarországnak.

Forrás: http://www.e-expo2023.hu/

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS