Online eseményt szervez a megújult Nemzeti Adathozzáférési Pont kapcsán a Magyar Közút

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. „NAP Fórum” címmel rendezvényt szervez a közlekedési adatokat egy helyre gyűjtő Nemzeti Adathozzáférési Pont (NAP) megújításához kapcsolódóan.

A Nemzeti Adathozzáférési Pont európai uniós előírásoknak megfelelően azért készült, hogy a közlekedés résztvevői között egy központi helyen keresztül teremtsen kapcsolatot. Így a közlekedési szolgáltatók, mint a közútkezelők, közlekedési vállalatok, parkolóüzemeltetők és egyéb adatgazdák, ezen a felületen keresztül meg tudják osztani a közlekedés folytonosságával, biztonságával kapcsolatos, gépi feldolgozásra alkalmas adatokat. Az alkalmazásfejlesztők, kutatók és a közlekedés egyéb érintettjei pedig térítésmentesen és korlátlanul felhasználhatják azokat saját alkalmazásaikban, rendszereikben.

Az adatfelhasználók tehát nem egyesével kényszerülnek felkeresni az adatszolgáltatókat, hanem egy helyen, a NAP Portálon el tudják őket érni. A publikált adatokat leíró metaadatok akár bejelentkezés nélkül is szabadon kereshetők és megtekinthetők, az adatok szolgáltatásához és felhasználásához azonban regisztráció szükséges. A NAP portál 2023 decemberében az X4ITS projekt keretein belül nemcsak megjelenésében változott, hanem egyszerűbbé vált a regisztráció, a metaadatok és az adatcsomagok elérése, valamint a feliratkozások kezelése is, mindezeken kívül pedig egy teljesen új felületet is létrehoztak a közlekedési vállalatok számára a multimodális adatszolgáltatások metaadatainak közzétételére.

Ennek kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. „NAP Fórum” címmel a Közlekedési Kultúra Napjához kapcsolódóan egy online eseményt szervez a megújult NAP bemutatására, valamint a közlekedési adatok megosztásával kapcsolatos aktualitások ismertetésére. A rendezvényen kitérnek többek között a multimodális adatok publikálására, valamint az alternatív üzemanyagtöltőkkel kapcsolatos szabályok változására is.

A fórumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2024. április 30-ig lehet a következő felületen lehet keresztül: https://napforum.kozut.hu. Itt az eseménnyel kapcsolatos minden további információ is megtalálható.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS