Nő a forgalombiztonság a 6231-es jelű Paks-Cece összekötő úton

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program keretében Tolna megyében a 6231-es jelű Paks-Cece összekötő út mintegy 10,5 kilométeres szakasza teljes körűen megújult. A beruházás a TOP-1.3.1-16-TL1-2018-00001 azonosítószámú, „Közlekedésfejlesztés Tolna megyében IV.” elnevezésű projekt eleme. A projektet a társaság 1,261 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósítja meg.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként újult meg a 6231-es jelű összekötő út. A projekt a TOP-1.3.1-16 kódszámú, Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című felhívás keretében valósul meg. A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a Soltút Kft. mintegy nettó 992,72 millió forintból valósította meg a beruházást.

A projekt keretében a 6231-es jelű Paks – Cece összekötő út 8+018 – 19+565 kilométerszelvények közötti szakaszán, (Paks település külterületi és Németkér település kül- és belterületi szakaszán) 10,5 kilométer hosszon újult meg a burkolat. A felújítás Paks külterületi szakaszán indult és Tolna-Fejér megyehatárig tart. A felújítás során két réteg aszfalttal erősítették meg a burkolatot, három helyen pedig a kis sugarú ívekben forgalombiztonsági szempontokat figyelembe véve ívbővítés készült. A szakemberek kialakítottak továbbá 5 öböllel rendelkező autóbuszmegállót, valamint 3 öböllel nem rendelkező autóbuszmegállónál szabványos öblöt és felszálló szigetet. Az öblök teherbíró, kopásálló bazaltbeton burkolattal épültek. A kivitelezési munkák 2020. július 31-én kezdődtek, a munkák műszaki átadás-átvételi eljárása 2020. december 17-én lezárult.

A felújított szakasz Fejér megyehatárnál csatlakozik a közelmúltban szintén európai uniós forrásból közel 9 kilométer hosszban fejújított útszakaszhoz. A kezdő szelvényhez csatlakozott a Közép-Duna menti térségben tervezett országos közúti felújítások program keretében a 6231-es jelű út közel 4,6 kilométer hosszban felújított szakasza, így a 6231-es jelű út Tolna és Fejér megyei szakaszát tekintve összesen 24 kilométer hosszban újult meg.

A beruházás ünnepélyes átadásán, 2021. május 11-én beszédet mondott Süli János miniszter, országgyűlési képviselő, Orbán Attila, a Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Szabó Péter, Paks polgármestere. A beruházás részleteit Becze Szabolcs, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója ismertette.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből Tolna megyében több mint 29 kilométernyi út felújítása valósult meg európai uniós forrásból. A programról bővebb információt a www.kozut.hu oldalon olvashatnak.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS