Megalakult a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont

Forrás: Széchenyi Egyetem

A zöldgazdaság innovációs fejlődését támogatja a Széchenyi István Egyetem legújabb tudásközpontja, a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont, melynek elsődleges célja, hogy segítse a hazai gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban.

A zöldinnováció széleskörű kutatási spektrumban teszi lehetővé a nemzetgazdasági szinten releváns ágazatok fenntarthatósági átállásának a támogatását, így a Tudásközpont célja minden fontosabb nemzetgazdasági szintű ágazat zöldgazdasági és zöldinnovációs elemzése, az ágazati szereplők megszólítása, közös gondolkodásra ösztönzése és nem utolsó sorban az egyetemi, tudományos és a vállalati tudás összekapcsolása a hazai gazdaság fejlesztése érdekében.

A Tudásközpont ünnepélyes megnyitóján elhangzott, hogy a központ célja az is, hogy közreműködjön a zöldinnovációs képzési és továbbképzési rendszer továbbfejlesztésében, a hazai innovációs megoldások megismertetésében és gyakorlati alkalmazási eszközrendszerének kidolgozásában.

A Greenology Tudásközpont vezetője Boros Anita, az ITM volt államtitkára, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára, számos szervezet zöldgazdasági, fenntarthatósági szakértője.

A Tudásközpont első kutatása közel 40 kutató bevonásával a hazai építésgazdaság zöld megoldásaival, a zöld átépítésekkel és felújításokkal, a készházak energiahatékony megoldásaival, az innovatív építési alapanyagokkal és innovatív építési technológiai megoldásokkal és nem utolsó sorban az építési, bontási alapanyag újrahasznosításával foglalkozik. A kutatások célja, hogy felmérje hazai és nemzetközi szinten is azokat az építőipari újításokat, amelyek integrálhatók lehetnek a hazai építőiparba.

A Greenology Tudásközpont vezetője tudatta, hogy hamarosan megalakul a zöld építésgazdasági kerekasztal, amely a szakmai szervezetek, gazdasági szereplők innovációs fórumaként biztosítaná a hazai építőipari innovációs tevékenység szakmai támogatását.

A megnyitón bemutatásra került jónéhány hazai innovatív építőipari alapanyag és megoldás is, így többek között a környezetbarát ökotégla, a napelemes tetőcserép vagy a Magyar Közút kísérleti projektben kipróbált biztonsági üveg zajárnyékoló rendszere az M7 autópályán.

A központ honlapján folyamatosan tájékoztatja a szakmai érdeklődőket a zöldinnovációs, kiemeleten pedig a zöld építésgazdasági kérdések hazai és nemzetközi aktualitásairól.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS