„Be vagyok szarva!” – Így élték meg az újságírók, hogy száguldó autók között végezék a munkájukat

A Magyar Közút múlt keddi közlekedésbiztonsági kampányindító eseményén lehetőséget biztosított a sajtó munkatársainak, hogy megtapasztalják, milyen száguldó autók és kamionok között dolgozni. Egy ugyanolyan fizikai védelmi eszközökkel ellátott elzárt területet alakítottak ki az M0-s autóúton, mint amilyen körülmények között nap, mint nap dolgoznak a közutasok is. Miután a kötelező munkavédelmi oktatást és eszközöket megkapták, a munkaterületen egy asztal és egy szék várta az újságírókat, riportereket és stábtagokat, ilyen helyzetben kellett megírniuk egy hírt a sajtótájékoztatóból.

2000 óta 22 közútkezelő hunyt el munkavégzés közben, többnyire figyelmetlen autósok miatt. A társaság tavaly indította el „Közutasokkal vagyok, lassítok!” elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát. A kampány részeként az idei sajtótájékoztatón a sajtó munkatársainak lehetőségük volt egy munkaterületen megtapasztalni azt, ami a közutasok mindennapja.

Összesen 4 médium dolgozói, köztük hölgyek is vállalták a feladatot. Az RTL, a hvg.hu, a BpiAutosok.hu és traffix.hu újságírói merészkedtek ki a munkaterületre és ültek le a kúpokkal elzárt területen elhelyezett asztal mellé. A társaság elsődleges célja az volt, hogy az újságírók átérezzék a közutasok munkájának veszélyességét. Ebben segítségükre volt az ismert youtuber, Szécsényi András „Szecso”. Nem aszfaltozniuk vagy szalagkorlátot kellett cserélniük, pusztán a saját munkájukat kellett elvégezniük, a körülmények azonban mások voltak, mint egy irodában: forróság, elképesztő zaj, menetszél és a 60 km/órás sebességkorlátozást be nem tartó autósok és kamionosok. A tapasztalataikról készült videó érhető el a Magyar Közút hivatalos Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/MagyarKozut/videos/be-vagyok-szarva-m%C3%BAlt-kedden-rendhagy%C3%B3-k%C3%B6zleked%C3%A9sbiztons%C3%A1gi-kamp%C3%A1nyind%C3%ADt%C3%B3-esem%C3%A9n/873702547920963/?mibextid=WC7FNe&rdid=JliXfsWUjhLvbHuN.

Köszönet

A társaság köszöni minden médiumnak, aki jelen volt és tudósított az elhunyt közutasok tiszteletére tartott sajtótátájékoztatón. Külön köszönettel tartozik azoknak a riportereknek, újságíróknak és operatőröknek, akik vállalták ezt a korántsem veszélytelen küldetést és azt, hogy ebből a Magyar Közút egy figyelemfelhívó és edukatív videót készíthessen.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS