Az élet NAP-os oldalát mutatta be a Magyar Közút

A Magyar Közút NAP Fórum címmel szervezett hibrid eseményt a mobilitási adatok megosztásának hasznáról, a Nemzeti Adathozzáférési Pont (NAP) fejlesztésének folyamatáról és eredményéről, az alternatív üzemanyagtöltők adatainak kezeléséről, valamint az európai NAP-ok harmonizációjára létrehozott NAPCORE projektről.

A Közlekedési Kultúra Napjának részeként 2024. május 9-ére szervezett NAP Fórumot Feller Tibor, az Építési és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője, egyúttal a Nemzeti Szerv képviselője nyitotta meg. Az esemény moderátori feladatait Verdes Máté, a Magyar Közút Intelligens rendszerek osztályának vezetője látta el.

A rendezvényen számos területet érintettek a szakemberek. Elsőként Vécsey Alexandra, a Magyar Közút Útinform osztályának útügyi projektkoordinátora (egyúttal a NAP operátora) tartotta meg előadását a Nemzeti Adathozzáférési Pont céljáról, funkcionalitásáról, legutóbbi fejlesztések eredményéről, valamint kiemelten beszélt a multimodális adatszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Az előadás nem titkolt célja volt, hogy a közösségi közlekedés szereplői számára bemutassa, hogy a multimodális adatok megosztása nem pusztán egy európai uniós kötelezettség teljesítése, hanem kölcsönös előnyt jelent az adatszolgáltatónak és az adatfelhasználóknak egyaránt.

Kovács Zsolt, az Appwise Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a NAP fejlesztés IT kihívásairól beszélt, bemutatta a feladat összetettségét, sajátosságait, az üzlettel való szoros együttműködést, a DATEX II szabvány alkalmazása során felmerült kérdéseket, valamint a határidők teljesítésben kihívást jelentő körülményeket.

Selmeczy András, a Magyar Közút Intelligens közlekedési rendszerek osztályának fejlesztési mérnöke az alternatív üzemanyagok kérdéskörét tárgyalva számos érdekes statisztikai adatot hozott a közönségnek, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az EU e tekintetben is elvárja, hogy az adatokat a NAP-on keresztül osszák meg a szolgáltatók, illetve hangsúlyozta, hogy az adatszolgáltatás a szolgáltatók felelőssége. Az előadás második felében a különféle nemzeti NAP-ok harmonizációjára, egy egységes adattér kialakítására törekvő NAPCORE-projekt eredményeiről számolt be.

A program második felében két panelbeszélgetést követhettek nyomon a résztvevők, amelyben interaktív kérdésekre való válaszokkal ők is aktívan részt vehettek. Első körben az adatvezérelt döntéshozatal témakörében Kádár Iván, az Országos Közúti Adatbank adatbanki mérnöke és Bíró Tamás, az Intelligens közlekedési rendszerek osztály adatkezelési főmunkatársa volt Selmeczy András moderátor beszélgetőpartnere. Kitértek a Magyar Közút egyes adatainak kezelésére, a Magyar Közút adatvagyonának sajátosságaira, valamint a modern adatkezelés kihívásaira egyaránt. A közönség válaszaiból egyértelműen kirajzolódott, hogy az adatokkal szembeni elsődleges elvárás a megbízhatóság és a pontosság, ezeken túl pedig a szabványosság és feldolgozhatóság.

A második panelbeszélgetésen Horváth Gergely, a Commsignia Kft. munkatársa, Csillik Ádám, a Budapest Közút Zrt. fejlesztési mérnöke, valamint Vécsey Alexandra segített rávilágítani arra, hogy miként használhatók a gyakorlatban a Nemzeti Adathozzáférési Pont adatai. A közönség válaszaiból kiderült, hogy számos adatigénnyel fordulnának a NAP felé – és ezek egy része már most is rendelkezésre áll.

A NAP Fórumon tapasztalható érdeklődés, a hozzászólások, valamint a szünetekben zajló szakmai beszélgetések, gondolatindító ötletek egyaránt azt mutatják, hogy a mobilitási adatok megosztása minden szereplő közös ügye, amelynek célja, hogy általa a közlekedést minél inkább hatékonnyá, biztonságossá és fenntarthatóvá tegyék mindenki számára. Az előadások megtekinthetők a Magyar Közút Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=nh9ONhEkrEU. Míg a NAP Portált a következő linken érhetik el az érdeklődők: https://napportal.kozut.hu

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS