2026-ban Budapesten rendezik Európa legjelentősebb közlekedéssel és mobilitással foglalkozó konferenciáját

Idén áprilisban az írországi Dublinban rendezték meg a legnagyobb európai, közlekedés és mobilitás témájú rendezvényt, a Transport Research Arena konferenciát. A kétévente megrendezésre kerülő esemény kivételes lehetőséget biztosít a legújabb európai mobilitási trendek és az új iparági eredmények megismerésére, melyen több ezer neves szakember és nemzetközi cégek is aktívan részt vesznek. A dublini esemény azért is volt különleges, mert Magyarország hivatalosan is átvehette a szervezői stafétát, ugyanis 2026 májusában Budapest fog otthont adni a neves konferenciának.

A Transport Research Arena Európa legjelentősebb közlekedési konferenciája. Jelentőségét mutatja, hogy kétévente 3-4 ezer szakértő vesz részt az eseményen, melyre átlagosan mintegy 1000 tudományos munkát nyújtanak be. Magyarország hosszú évek óta aktív szereplője a közlekedési iparágnak, hiszen nemzetgazdasági szempontokat figyelembe véve is fontos az ország számára ez a szegmens. A hazai szakemberek évek óta dolgoztak azon, hogy Budapest láthassa vendégül a rendezvényt, ahol nemcsak a magyar tudás, innovációk és fejlesztések bemutatására nyílik lehetőség, hanem Európa szívében lehet majd összekötni a világ minden tájáról érkező szakembereket, hogy a tudáscserével együtt építsék tovább a jövő közlekedését. Ráadásul egy ilyen szakmai esemény arra is tökéletes lehetőséget teremt, hogy a rendező ország és város, mint gazdasági és innovációs „hub” is megjelenhessen a globális térben.

A budapesti rendezvényt, melynek tételmondata a ReGeneration in Transport lesz, egy szakmai konzorcium szervezi majd, melyben a győri Széchenyi István Egyetem, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Közlekedéstudományi Egyesület, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is szerepel.

A 2026-os szervezői stafétát 2024. április 18-án Dublinban Bartal Tamás, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára vette át. Míg a zárórendezvényt követő pénteki napon dr. Bánhegyi Gergely nagykövet védnökségével a dublini Magyar Nagykövetség tartott szemináriumot a TRA2026 konferencia népszerűsítése céljából.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS