Országos szemétgyűjtési akcióhetet szervez a Magyar Közút

A Magyar Közút kiemelt figyelmet fordít idén a kezelésében lévő utak menti területek karbantartására, így nemcsak a mintegy 200 millió négyzetméternyi zöldfelület kaszálási munkáira, hanem a szemétszedési munkákra is. A társaság korábban többször is eredményes szemétgyűjtési akciót szervezett, most pedig egy teljes hetet jelölt meg legújabb szemétgyűjtési kampányára. A június 12-ei héten így nemcsak saját mérnökségi és irodai dolgozóik gyűjtik majd az illegálisan kidobott út menti szemetet országszerte, hanem 2023. június 4-ig önkéntesek csatlakozását is várják a szervezők.

A Magyar Közút 80 mérnöksége napi szemétszedési tevékenységük során évente mintegy 12 ezer tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. Ez a munka rendkívül nagy humán és anyagi erőforrást igényel, így az illegálisan kidobott hulladékok összegyűjtése és elszállítása más tevékenységi területekről is hasznos forrásokat von el, amit az utak minőségének és biztonságának fokozására is fordíthatnának a szakemberek. A társaság az elmúlt évek alatt számos sikeres szemétgyűjtési akciót szervezett már, melyekkel nem titkolt célja, hogy érezhető szemléletváltást érjen el a közlekedőknél. Idén először egy teljes hetet, a június 12-16. közötti időszakot jelölték meg az akcióra.

Az önkéntesek csatlakozását 2023. június 4., vasárnap éjfélig várják a szervezők, jelentkezni kizárólag online, a következő linken keresztül lehet: https://internet.kozut.hu/szemetszedes/. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül biztosít kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat, valamint gondoskodik az összegyűjtött illegális hulladék maradéktalan elszállításáról is. Fontos megjegyezni, hogy az akcióhoz csatlakozni csak a Magyar Közút által üzemeltett országos utak menti területeken lehetséges, a szakemberek kizárólag ezeken a szakaszokon tudják biztosítani a szükséges felszereléseket a résztvevők számára. (A társaság által kezelt utakról és a többi út kezelőjéről itt érhető el információ: https://kozut.hu/2022/08/25/egy-het-mulva-mar-uj-koncesszios-tarsasag-vegzi-1237-kilometernyi-autopalya-uzemelteteset/#more-12484.)

Az országos közutak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyelettel is hozzájárul, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.

A korábbi szemétszedésről készült fotók elérhetőek a Magyar Közút Facebook oldalán, ezen a linken: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02UTmSmsPaUUrVqKSws2nEKxurRDVszAcbSsJbj7vViA1D1GhqJBJF8kVUPYqqoz12l&id=100067134051571

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS