Ne ma cseréld le a téli gumit nyárira: néhány napra visszatér a tél

Az időjárás előrejelzések alapján a következő napokban jelentős országos lehűlés várható. Helyenként kedd hajnalra akár mínusz 6, majd szerda hajnalra akár mínusz 8 fok is várható. Ráadásul egyes térségekben változó intenzitású havazásra is számítania kell az autósoknak, sőt, sok helyen 70-100 km/órás széllökések is nehezíthetik a közlekedést. A Magyar Közút ezért fokozott óvatosságot kér minden sofőrtől és azt, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. március 16-án zárta le a 2022-23-as téli szezont, de már akkor gondoskodtak a szakemberek arról, hogy a hónap végéig mind a 80 közutas mérnökségen legalább egy téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre bevethető gép legyen szolgálatra készen, ha a tavaszi időjárás elromlana. Most a már jelenleg is készenlétben lévő munkagépek mellé további eszközöket állít vissza a téli üzemre a közútkezelő, hogy a lehűlés okozta időjárási jelenségeket mérsékelni tudják.

A Dunántúlon hétfő délután is viharos szél nehezítette, nehezíti a közlekedést, melynek nyomán fákat is kicsavart a 70-100 km/órás szél. Az előrejelzések alapján a viharos szél fokozatosan terjeszkedik át az ország keleti részébe is és bár az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodhat a légmozgás, de így is érdemes lesz résen lennie a közlekedőknek. A viharos széllökések várhatóan kedden is megmaradhatnak, elsősorban a Dunántúlon és Pest, Bács-Kiskun vármegyékben, ahol továbbra is 70-80 km/órás lökések várhatók.

Az autósoknak érdemes még utazásuk előtt tájékozódniuk a következő napokban is az aktuális út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu oldalon, ahol a közútkezelő Útinform szolgálata folyamatosa publikál aktuális információkat az országos közutakról. A sofőröknek a várható kisebb-nagyobb havazás mellett arra is figyelnie kell, hogy a viharos széllökések nyomán ágak szakadhatnak le, fák dőlhetnek ki, így a szakemberek azt kérik, hogy a következő napokban ne parkoljanak fák környékén és utazásuk során is körültekintően vezessenek, hogy a nem várt, havaria helyzetekre is időben tudjanak reagálni.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS