Videó: 350 tonna illegális szemetet gyűjtött össze az utak mellől két nap alatt a Magyar Közút

Két szemétgyűjtési akciónapot is tartott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén tavasszal. A Föld Napja alkalmából és a TeSzedd kampányhoz kapcsolódva országszerte összesen 367 helyszínen több ezer közutas munkavállaló 350 tonna szemetet gyűjtött össze a társaság kezelésében lévő utak és pihenőhelyek környezetében április 22-én és május 4-én.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a szemétgyűjtési munkákat. Általános tapasztalat, hogy az országos közutak menti pihenőhelyekben található, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot. Nagyon sok, főleg erdős területen találnak a szakemberek illegálisan kidobott sittet, elektronikai, de akár veszélyes hulladékokat is.

A társaság 95 mérnökségének szemétszedési tevékenysége során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől, ez évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a cég számára. Amíg a közútkezelő erőit ezek a munkák kötik le, kevesebb forrást tudnak fordítani az utak üzemeltetésére és fenntartására.

A járványhelyzet okozta szünet után azért tartott idén már két akciónapot is a társaság, hogy felhívja a figyelmet a teremtett környezet védelmére, szemléletformálásra ösztönözzön a tiszta Magyarországért. Országosan egy időben erre a feladatra koncentrálva a közútkezelő megmutatja, milyenek lehetnének az út menti területek, ha azokat nem szemetelnék össze illegálisan. Csak a közlekedőkön múlik, hogy ezúttal meddig maradnak tiszták ezek a területek. A Közút ezért kiemelten kér mindenkit, hogy az útközben összegyűlt szemetet csak a kihelyezett kukákba és ne azok mellé dobják ki, az egyéb hulladékokat pedig vigyék el a megfelelő hulladékudvarokba, átvevőhelyekre.

A szemétszedési munkákhoz kapcsolódó videó elérhető a Magyar Közút hivatalos Instagram oldalán: https://www.instagram.com/tv/Cdcnu0ZI7Ga/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS