Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, hogy a Tisztítsuk meg az Országot! Projekt egy Európában egyedülálló akció, amelyben az állami vállalatokon kívül az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság közreműködésére is számítanak.

A projekt első ütemét az elmúlt hetekben hosszabbította meg a kormány a járványhelyzetre figyelemmel 2021 április végéig. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az ünnepek közeledtével több csomagolási hulladék kerül a háztartásokba, de már azzal is nagyon sokat segítünk, ha odafigyelünk azok megfelelő, szelektív gyűjtésére.

Boros Anita arra is utalt, hogy célszerű előre megtervezni az ünnepet: a bevásárlást, az ajándékok megrendelését, becsomagolását, a fa beszerzését és feldíszítését, vagy akár a menüt. Mielőtt az előkészületeknek nekilátunk, nézzük meg, mit használtunk tavaly vagy azelőtt, hiszen már azzal is rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg, ha valamiből, ami rendelkezésünkre áll, nem vásárolunk újat. Az államtitkár hozzátette, ilyenkor mindannyian sokkal több hulladékot termelünk, mint az év többi részében.

Januártól az illegális szemetelés nagyon sokba kerül majd, hiszen azonnali, helyben kiszabható pénzbírság jár a lerakott hulladék legkisebb mennyiségéért, sőt bizonyos mennyiség fölött büntetőeljárás is kezdeményezhető lesz. A tettenérést a helyszíni ellenőrzést gyakorló több ezer hatósági személy mellett országosan kifejlesztett kamera- és megfigyelő hálózat segíti majd, ha ma az Országgyűlés elfogadja a javaslatot.

Az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége is megnövekszik ebben az időszakban, ezért a legforgalmasabb állami kezelésű útvonalakon, pihenőhelyeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a pályaudvarokon, a szennyezett pályaszakaszok mellett pedig a MÁV Csoport munkatársai egy átfogó hulladék eltávolítási akciót szerveznek. Boros Anita mindenkit arra kért, hogy segítse a munkát végző szakembereket, és csak a megengedett helyen és módon dobja ki a hulladékot. A közutas és vasutas munkatársak ugyanis olyanok után takarítanak, akik nem tisztelik mások szabálytisztelő magatartását, a környezetünket.

Az államtitkár kiemelte a HulladékRadar applikáció jelentőségét is: a több mint tízezer felhasználó az elmúlt negyedévben több mint hétezer bejelentést tett. Ezek közül az 5 m3 mennyiségnél nagyobb mennyiségre vonatkozó bejelentés 1398, míg az 1-5 m3 mennyiség közötti 3373 volt. Több mint ezer esetben jeleztek a bejelentők gumiabroncs lerakást, és több mint ötszáz esetben elhagyott roncsautót. A MÁV Zrt. közel kétszáz bejelentést kapott, ezek alapján mintegy 1050 tonna hulladékot szállítottak el. Az érkező bejelentések feldolgozása és a lerakások felszámolásának szervezése folyamatosan zajlik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a HulladékRadar applikáción keresztül hozzá érkezett közel ötszáz bejelentés alapján közel nyolcszáz tonna illegális hulladékot szállított el.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az ITM pályázati konstrukcióit is meghosszabbították, így továbbra is várják a civil és a gazdálkodó szervezetek, az egyházi jogi személyek pályázatait 2021. január 31-ig. Részletek a ifka.hu oldalon olvashatók.