Újabb eszközöket vet be a Magyar Közút az úton dolgozók védelmére

Univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető ütközési energiaelnyelő utánfutókat szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az úton dolgozó munkatársai védelmének további növelése érdekében. A társaság mintegy 4000 munkavállalója dolgozik közvetlenül az utakon, akik nap mint nap balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. Az ütközési energianyelő eszközök a munkaterületen dolgozókat védik, valamint a balesetet szenvedett járműben utazók sérüléseit is csökkentik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban indított „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányának részeként számtalan módon igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy vegyék komolyan az úton zajló munkálatok környezetében kihelyezett forgalmi jelzéseket és korlátozásokat, ezzel megakadályozva a figyelmetlenségből bekövetkező baleseteket. Azonban sajnos továbbra is történnek balesetek, sok esetben az ütközési energiaelnyelők pedig életeket mentenek vagy nagyban hozzájárulnak a sérülések súlyosságának enyhítéséhez. 2019-ben 13 alkalommal ütköztek a közlekedők ütközési energiaelnyelő eszköznek, melyekből szerencsére egyik sem volt halálos kimenetelű, 4 ütközésnél volt súlyos sérült, egy esetben pedig könnyű sérült, a többi anyagi káros. 2020-ban eddig 6 ilyen baleset történt, melyek mind anyagi károsak voltak.

Fontos tehát, hogy minél több munkaterületen rendelkezésre álljon ez az eszköz, ezért a társaság kilenc új ütközéscsillapító forgalomtechnikai utánfutót szerzett be, melyek a meglévő szerkezetekkel ellentétben nem csak bizonyos típusú tehergépjárművekre szerelhetőek fel, hanem univerzálisan, bármilyen, a megfelelő műszaki kialakítással rendelkező tehergépjárműhöz csatlakoztatható, vontatható kivitelűek, így még több helyen bevethetők. A társaságnak országszerte 20 autópálya mérnöksége van, ezeken a telephelyeken átlagosan 3-4 ütközési energiaelnyelő eszköz áll rendelkezésre, ez a szám növekedett most az új beszerzéssel. Az új eszközök a társaság kardosi, komáromi, monori, szigetszentmiklósi és keszthelyi mérnökségére kerülnek. A közútkezelő cég célja, hogy minden kézi erővel végezhető terelés kiépítés és útüzemeltetési feladatellátási munkavégzés munkagép, energiaelnyelő berendezés fedezetében történhessen.

A szerkezet működését jól szemlélteti a társaság legutóbb közzétett, munkaterület környezetében történt balesetről készült felvétele, mely erre a linkre kattintva tekinthető meg a Magyar Közút hivatalos YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=YnSSTLXi9Lc&feature=youtu.be A videón az látható, ahogy az M0-ás autóúton egy személygépkocsi minden előjelzést és a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva a belső sávban halad nagy sebességgel és csak az utolsó pillanatban veszi észre a munkaterületet és az ott dolgozókat védő ütközési energia elnyelő modullal felszerelt narancssárga teherautót és belecsapódik a szerkezetbe. Ennél a balesetnél az eszköznek hála sem a gépkocsivezető, sem az autója nem sérült meg és az ütközés pillanatában a tehergépjárműben sem tartózkodott senki, azonban a társaságnak az ehhez hasonló figyelmetlenségek jelentős kárt okoznak és gondoskodniuk kell a létfontosságú szerkezet mihamarabbi pótlásáról.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS