A biztonságé az elsőbbség! – A Közlekedési Kultúra Napja 2020. május 11.

A Közlekedéstudományi Egyesület közleménye a Közlekedési Kultúra Napja című országos eseményről

Immár 6. alkalommal kerül megrendezésre május 11-én a közlekedési szakma egyik legszélesebb körű összefogása, A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat. Az esemény célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a közlekedés szépségére, a biztonságtudatos közlekedés, a környezettudatos közlekedés és a közösségi közlekedés kultúrájának fontosságára. Az eseménykoordinációs feladatokat – az ITM támogatásával – idén is a Közlekedéstudományi Egyesület látja el.

Május 11-én a koronavírus-járványra tekintettel a virtuális térben kerül megrendezésre A Közlekedési Kultúra Napja idei rendezvényeinek egy része, számos eseményt pedig szeptember 16-ra, EDWARD napra (Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) kellett halasztani.

A rendezvényt hétfőn videóüzenetben köszönti Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint Dr. Ledia Lazeri , az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának vezetője.

A Közlekedési Kultúra Napját 2015-ben rendezték meg először abból kiindulva, ha a közlekedés kulturált, akkor biztonságos is. Az esemény a koronavírus-járvány miatt sem vesztette aktualitását, sőt, a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések még inkább rávilágítottak arra, milyen fontos, hogy a közlekedők – legyenek bár autósok, motorosok, kerékpárosok, gyalogosok, használjanak tömegközlekedést vagy saját járművet, bérelt közlekedési eszközt, hagyományosat vagy újfajta elektromost – figyeljenek egymásra. Legyenek toleránsak, ügyeljenek maguk és mások biztonságára.

A Közlekedési Kultúra Napjához kapcsolódó közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az embereket foglalkoztatja a közlekedésbiztonság, és van véleményük a közlekedés állapotáról és annak kulturáltságáról egyaránt. Május 11-én a legfrissebb kutatási eredményeket is ismertetjük, továbbá a közösségi közlekedés járművein, és ahol lehetséges, a megállókban is biztonságtudatosságra figyelmeztető üzeneteket hallhat az utazóközönség.

Az online megnyitón Bíró József, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozatának elnöke, az Eseménykoordinációs Munkabizottság vezetője programismertető előadása keretében kerülnek bemutatásra azok az országszerte zajló aktivitások, amelyeket mintegy 40, a közlekedésbiztonság, közlekedési kultúra ügye iránt elkötelezett partnerszervezet tart, illetve rendez. dr. Tóth János, az Egyesület főtitkára hirdeti ki a Közlekedési Kultúránk Értékei gyűjtőnév alatt meghirdetett kilenc pályázat eredményeit, nyerteseit is.

A Közlekedési Kultúra Napja 2020. május 11. országos eseményei programjairól, pályázatairól további érdekes, hasznos tudnivalók a Nap honlapján (www.akozlekedesikulturanapja.hu) találhatók.

Budapest, 2020. május 11.

Bíró József
a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozat elnöke,
az Eseménykoordinációs Munkabizottság elnöke

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS