Torlódik a forgalom a magyar-szlovák határátkelőknél a szlovák fovarozók sztrájkja miatt

A szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) figyelemfelhívó közúti demonstrációt és blokádot tart a mai nap folyamán is, melynek során csak időszakosan engedik át a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a magyar-szlovák határszakaszon, Szlovákia irányába. Emiatt az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki, főleg az M15-ös gyorsforgalmi úton, ahol a teljes szakaszon, vagyis 15 kilométeren állnak a teherautók a hétfő déli jelentések alapján.

Az M15-ös autóúton a teherautók a leállósávot foglalják el, így személyautóval is fokozott óvatossággal kell közlekednie az arra haladóknak. A feltorlódott nehézgépjárművek már hatással vannak az M1-es autópálya forgalmára is, a Szlovákiába tartó kamionokat az M1-es autópálya leállósávjára próbálják leállítani a szakemberek az M15-ös csomópontjától, míg a Hegyeshalom felé tartók továbbra is a külső sávon érhetik el az osztrák határt, egyelőre korlátozás nélkül. Ugyanakkor a magyar-szlovák határátkelőkön tapasztalható blokád miatt a szokásosnál jóval nagyobb Hegyeshalom kilépő oldalán a teherforgalom, ahol időnként 1-2 kilométer hosszan feltorlódnak a tehergépkocsik.

A nehézgépjárművel közlekedőknek is érdemes még indulás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-s telefonszámon, vagy a www.utinform.hu oldalon, illetve a Rendőrség www.police.hu weboldalán. Az M1-es és M15-ös gyorsforgalmi utakon a 125-ös és a 163-as kilométerszelvényeknél lévő út feletti digitális információs táblák adnak tájékoztatást a szlovákiai határzárról, így azokat is érdemes figyelemmel követnie a sofőröknek. Fontos, hogy a korlátozások személygépkocsikra, valamint az autóbuszokra nem vonatkoznak, de a kialakult helyzet miatt ezen közlekedőknek is érdemes hosszabb menetidővel számolniuk.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS