Tartsd az irányt!

Sajnos egyre gyakoribbá váltak az autópályán menetiránnyal szemben történő felhajtások. Hogy mit tesz a Magyar Közút és mit tehetnek a közlekedők az incidensek megelőzése és kezelése érdekében, „Tartsd az irányt!” minikampányunkból megtudhatják.

Mit tesz a Magyar Közút annak érdekében, hogy a gyorsforgalmi utakon megelőzze a forgalommal szemben haladás okozta baleseteket?

Társaságunk eseményfelismerő kamerákat és szenzorokat telepít, melyek azonnali riasztást adnak le, ha a menetiránnyal szemben haladó autót érzékelnek. Emellett természetesen valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítjük a tájékozódást. Célunk, hogy a  gyorsforgalmi utak valamennyi lehajtóágán legalább két tábla figyelmeztet az egyirányú forgalmi rendre. A közelmúltban egyre gyakrabban előforduló incidensek kapcsán folyamatosan egyeztetünk más országok közútkezelőivel, megosztjuk tapasztalatainkat, figyelemmel kísérjük a nemzetközi gyakorlatot, fejlesztéseket. 

Hogyan kezeli a társaságunk, ha forgalommal szemben haladó járműről szerez tudomást?

Amint a forgalommal szemben haladó járműről bejelentést kapunk, haladéktalanul értesítjük a rendőrséget és az illetékes mérnökségünket, ezzel párhuzamosan figyelmeztető üzenetet írunk ki a változtatható jelzésképű táblákon és kameráinkon folyamatosan nyomon követjük a forgalommal szemben haladó járművet. Egyeztetünk a rádiókkal, hogy a közlekedési hírekben értesítsék a közlekedőket.

Mit tegyen, ha lát egy forgalommal szemben haladó járművet?

Használja a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont! Ha erről telefonál, azonnal tudni fogjuk, hogy pontosan honnan hív minket és gyorsabban tudunk intézkedni, valamint a rendőrséget is értesíteni vagy hívja a 112-es segélyhívó számot.

Mit tegyen, ha hírt kap arról, hogy Önhöz közel a forgalommal szemben halad egy jármű?

Őrizze meg a nyugalmát és csökkentse a sebességét! Növelje a követési távolságot a saját és az Ön előtt haladó autó közt, majd soroljon be a külső sávba és ne előzzön!
Ha lehet, várakozzon a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély!

Mit tegyen, ha eltévesztett egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton?

Soha ne forduljon meg vagy tolasson vissza az autópályán, autóúton.
A hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, azokon keresztül biztonságosan lehajthat és megfordulhat. Ha pihenőhelyet, vagy leállóöblöt talál, álljon meg, és ha teheti, tekintse át a lehetséges útvonalat a tévesztés javítására!
Figyelje a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat, hogy újratervezhesse útvonalát (előfordulhat, hogy új építésű útvonal nem szerepel a navigációs készülékén, kérjük a közúti jelzéseket kövesse)
Kérjen segítséget az Útinformtól, hogy optimális útvonalát megtervezhesse: www.utinform.hu, 06-1-336-2400

Mit tegyen és mit ne tegyen, ha észrevette, hogy a forgalommal szemben halad?

Kapcsolja be a vészvillogót és lehetőség szerint húzódjon le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre és álljon meg!
Vegye fel a láthatósági mellényét, szálljon ki az autóból és várakozzon a korlát mögött, majd hívja a 112 segélyhívó számot!
Semmiképpen ne tolasson vissza a felhajtóra és ne forduljon meg, ne hajtson keresztbe az úton!

 

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS