Idén ünnepli 45 éves fennállását az Útinform

Jelentős mérföldkőhöz ért az Útinform: idén ünnepli fennállásának 45. évét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útinformációs szolgálata. Az évfordulóhoz kapcsolódóan akkor és most videóval készült a társaság.

„Indulás előtt: www.utinform.hu” – hallható a rádiókban, olvasható az autópályák felett elhelyezett információs táblákon. Az idén 45 éves Útinform szolgálatnak, ami a mindenkori közlekedési minisztérium közlekedésfelügyeleti feladatát is ellátja, a kezdetekben az útállapoti adatok gyűjtése és közlekedési információk nyújtása, valamint a nehéztehergépjárművek útvonal-kijelölése volt a feladata.

A ’80-as években először az állami rádióban, majd a kereskedelmi rádiókban is megjelent az Útinform, ahol egyre népszerűbbek lettek az útinformos kollégák élő bejelentkezései. „Hiteles információk hiteles szakemberektől” volt a mottó. A ’90-es években a rádiós megszólalások száma tovább növekedett és egyre szélesebb lett a feladatkör is, melyet törvényi szabályozás keretében mai napig az Útinform lát el.

A 2000-es években kezdett átrendeződni az információáramlás, egyre nagyobb teret hódított magának a GPS alapú technológia, melynek következtében az addigi Útinform szolgáltatást teljesen új alapra kellett helyezni. Az addig ismert statikus adatokkal dolgozó rendszereket elkezdték felváltani az online, valós idejű információs adatbázisok, megjelentek a webkamerák, meteorológiai állomások adatai, járműkövetésből származó adatok, forgalomszámlálási adatok, amelyek mind a közlekedők és természetesen a szakmai döntéshozók azonnali tájékoztatását szolgálják. Napjainkra a beérkező valós idejű adatokra épülve új kommunikációs csatornák is kialakultak, legyen szó navigációs eszközökről, mobil alkalmazásokról vagy akár chat robotokról. Ezek mindegyike képes már a beérkezett adatok gyors elemzésére és az információ széles körű terjesztésére. Ugyanakkor az Útinform klasszikus szolgáltatásai továbbra is népszerűek, a telefonos ügyfélszolgálaton történő érdeklődés nem vesztett fontosságából, és a rádión vagy a teletext csatornán való hírközlés is igényelt szolgáltatás maradt. Naponta körülbelül 1500 telefonhívást rögzítenek a szakemberek, ezen kívül az utinform.hu átlagos látogatottsága eléri a napi 260 ezer oldalmegtekintést is.

A jeles évfordulóhoz kapcsolódóan egy akkor és most videóval készült a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az útinformos és közutas kollégák körében kultikusnak számító ’85-ös, a Magyar Televízió Ablak című műsorát gondolták újra, mely a társaság hivatalos Youtube oldalán itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=jPtmGDLzSYw&feature=youtu.be.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS