Néhány órára lezárják az M2-es autóutat, hogy utána teljes szélességben, 2×2 sávon használhassák a közlekedők

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajlik az M2-es autóút fejlesztése, bővítése, melynek köszönhetően az M0-s autóút és Vác között 2×2 sávon haladhat majd a jövőben a forgalom. A beruházás olyan fázisába lépett, hogy a főpálya mindkét oldalát meg tudják nyitni a közlekedők számára, az ideiglenes forgalomtechnikai jelzések és sávelhúzások visszabontásának idejére ugyanakkor 2019. október 1-jén, kedd délután néhány órára teljes útzárat kell bevezetni. A szakemberek célja, hogy a délutáni csúcsidőben már zavartalanul haladhasson a forgalom. Addig is a közlekedők türelmét és megértését kérik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Dunakeszi mérnökségének szakemberei és a kivitelező cég munkatársai október 1-jén, kedd déltől kezdődően néhány órára teljes útzárat vezetnek be az M2-es autóút M0-s és Vác-déli csomópontja között. Ennek oka, hogy a szakembereknek egy időben és összehangoltan a teljes 20 kilométer hosszú szakaszon szükséges a jelenlegi ideiglenes forgalmi rendet átalakítaniuk, amelynek során több kilométernyi sárga burkolati jelet és több száz közúti jelzőtáblát kell eltávolítani, áthelyezni. A csomóponti kapcsolatokat biztosító – az építési területen átvezetett – forgalomtereléseket hat csomópontban szükséges megszüntetni és kialakítani a végleges csomóponti kapcsolatokat, elhelyezni az új forgalmi rendnek megfelelő jelzéseket.

Az új forgalmi rend kiépítése a közlekedés fenntartása mellett műszaki, szakmai, technikai és közlekedésbiztonsági szempontból sem kivitelezhető, ezért mindenképpen teljes útzárat kell bevezetni néhány órára. A teljes útzár idején a környéken jelentős torlódásra kell a közlekedőknek számítaniuk, a szakemberek célja, hogy a pályazárat még a kedd délutáni csúcsidőszak előtt feloldják. A pályazárat követően a teljes hosszon 2×2 sávon, fizikai elválasztás mellett haladhatnak majd a közlekedők.

A forgalomterelés átépítését követően a teljes szakaszon további munkavégzésekre kell még számítaniuk a közlekedőknek a kivitelezés alatt álló szakasz végleges készültségi állapotának eléréséig. Továbbá a Vác felé tartó oldalon a Dunakeszi-Fót csomópont lehajtó ága szintén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló körforgalom építése miatt továbbra is lezárva marad, az erre tartók a 23-as kilométerszelvényben lévő csomópontban tudnak lehajtani. Október 3-tól ugyanakkor már használható lesz a Dunakeszi északi részén a pihenőhelynél kiépülő új összekötő út is az M2-es autóút és a 2-es főút között.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy még indulás előtt tájékozódjanak a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék. A teljes pályazár idejére a közlekedők türelmét és megértését kérik a szakemberek, melyet követően a forgalom számára október 1-jén, a délutáni órákban megnyitják a 2×2 sávos gyorsforgalmi út főpályáját.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS