A Magyar Közútnál is vége a télnek: közel 162 ezer tonna sót és több mint 9 millió liter kalcium-klorid oldatot használtak fel az elmúlt hónapokban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. március 16-án lezárta a 2018-2019-es téli üzemeltetési időszakát, így a következő hónapokban újra a lokális és nagyfelületű burkolatjavítási, illetve többek között a növényzetgondozási és burkolatjel festési munkákra helyezik a hangsúlyt a szakemberek. A 2018. november 10-től tartó téli üzemeltetési időszak alatt közel 162 ezer tonna útszóró sót és több mint 9 millió liter kalcium-klorid oldatot juttattak ki a síkosságmentesítési munkáik során.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-2019-es téli üzemeltetési szezonja 2018. november 10-től egészen március 16-ig tartott, az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint. Ugyanakkor a társaság 93 mérnökségén a következő hetekben is 1-1 síkosságmentesítési munkára bevethető gépet készenlétben tartanak a szakemberek, ha esetleg hajnali fagyok miatt beavatkozásra lenne szükség. Az elmúlt téli időszakban közel 162 ezer tonna sót és több mint 9 millió liter kalcium-klorid oldatot használtak fel az országos, a mintegy 32 ezer kilométeres közúthálózaton. A beavatkozások során a közútkezelő több mint 800 munkagépből álló gépparkja összesen több százezer munkaórát teljesített az utakon. Az univerzális munkagépeket a napokban átszerelik a tavaszi beavatkozásokhoz szükséges adapterekkel.

A következő időszakban elsősorban a burkolatjavítási munkákra helyezik majd a fő hangsúlyt a szakemberek. A társasághoz tartozó állami utakon az elmúlt hónapokban is folyamatosan végeztek lokális javítási munkákat a mérnökségek munkatársai, speciális, úgynevezett hidegaszfalt felhasználásával. Országosan a tartósabb javítási munkák a melegaszfalt keverő telepek újranyitását követően kezdődhetnek el. Az egyes beavatkozások ütemezésénél fontos szempont az adott útszakasz állapotán kívül annak úthálózati szerepe. Vagyis a melegaszfaltos munkákat első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsonyabb forgalmú mellékutakon végzik el a szakemberek. Az idei évben egyébként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes körű felújítási munkákon felül mintegy 200 ezer tonna aszfaltot használhat fel a lokális és nagyfelületű burkolatjavítási munkái során.

A kátyúk kialakulásáról a következő videón kaphatnak az érdeklődők hasznos háttérinformációkat: https://www.youtube.com/watch?v=gewNn3QO8ME.

Míg a március végéig zajló hidegaszfaltos munkákat ez a videó mutatja be: https://www.youtube.com/watch?v=8zYBnlIiWVw.
A téli üzemeltetési időszakot lezáró videós anyag pedig itt érhető el: https://youtu.be/h19vmCV8WxA.

Az országos közutakon végzett munkákkal kapcsolatos hírek, információk, illetve ezen munkákkal járó forgalmi helyzetről a közlekedők a www.utinform.hu oldalon szerezhetnek friss, naprakész információkat.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS