Közúti biztonság: Újabb előrelépés történt az európai C-ITS szabályozásban

Az Európai Bizottság 2019. március 13-án új szabályokat fogadott el, amelyek elősegíthetik az hálózatba kapcsolt intelligens közlekedési rendszerek (Cooperative ITS) elterjedését Európa útjain.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a közlekedésben részt vevők „beszélgethessenek” egymással és az út menti infrastruktúrán keresztül a forgalomirányító központokkal például a biztonságos közlekedés érdekében, úton végzett munkák esetén, jelzőlámpák időzítéséről.

Az autógyártókon túl a közútkezelőknek is fontos döntés született, mert a jogi környezet tisztázásával elkezdődhetnek a nagyobb volumenű beruházások. Jelenleg Magyarországon 60 út menti eszköz és munkavégzést végző jármű szolgáltat információkat veszélyes helyekről (pl.: baleset, torlódás), úton végzett munkákról (pl.:sávzárás, munkavégzés a leállósávban). 2020 év végéig további 80 eszközt fogunk felszerelni az autópályák mentén és néhány jelzőlámpás csomópontban, hogy az összegyűjtött tapasztalatokkal felkészülhessünk a technológia későbbi tömeges elterjedésére.
A Bizottság döntését követően egy nagyjából két hónapos periódust követően léphet hatályba a rendelet az Európai Parlament és Tanács jóváhagyását követően.

A rendelet legfrissebb verziója az alábbi linken érhető el a mellékleteivel együtt: https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/legislation/c20191789.pdf

 

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS