Magyarország az élenjárók között az önvezető autózásban

Magyarország felkerült a KPMG Autonomous Vehicles Readiness Index (az egyes országok önvezető autózásra való felkészültségének rangsorolása) előkelő 21. helyére. A rangsorban Kína és Oroszország közé ékelődött be országunk.
Az összefoglaló kiemeli, hogy hazánk Szingapúrhoz hasonlóan kijelöt az önvezető autózással kapcsolatos koordinációval megbízott szervezetet. Ez segít az egyes szereplőknek eligazodni abban, hogy kinek mi a szerepe (pl.: közúti tesztelés adminisztrációs folyamatai).

Magyarország előkelő rangsorolásában nagy szerepet játszott a Zalaegerszegen létrehozott Zala Zone (autóipari próbapálya), a Debrecenben épülő BMW fejlesztőközpont, a Budapesten működő AImotive és számos egyéb globális vállalat, beszállító, egyetem és technológiai vállalat hazánkban végzett K+F tevékenysége.

A KPMG által hazánkról készített nemzeti profil nem tér ki ugyanakkor arra, hogy Magyarország az elsők között tette lehetővé az önvezető autók közúti tesztjét (28/2018. (XI. 15.) ITM rendelet), valamint azt a tényt, hogy 2015 óta egy egyedülálló 136 km hosszú gyorsforgalmi útszakaszon (M1-es autópálya) mintegy 47 darab fix és mozgó, azaz munkavégzést végző járművekre szerelt C-ITS állomáson keresztül érhetőek el közlekedésbiztonsággal kapcsolatos információk az arra felkészített járművekben.

2015-től működő C-ITS állomások

forrás: https://home.kpmg/xx/en/home/insights/2019/02/2019-autonomous-vehicles-readiness-index.html

Összeállította:
Verdes Máté
Beruházási főmunkatárs

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS