5G tesztállomás Zalaegerszegen

Magyarországon elsőként Zalaegerszegen indult el az első szabványos 5G tesztállomás.

Az 5G technológia jelentősen hozzá tud járulni a közlekedés biztonságának növeléséhez:
A jármű-jármű és az infrastruktúra-jármű közötti kommunikáció elterjedésével már nem csak a WIFI-hez hasonló (ETSI-G5), rövid távú rádiókommunikáción keresztül juttathatóak el a közlekedés-biztonsági információk a járművezetőkhöz, hanem hamarosan mobiltechnológián keresztül is.

Magyarországon, az M1-es autópályán 2015 óta 136 km hosszú ETSI-G5 technológián alapuló tesztszakasz működik, az úton történő munkavégzés biztonságának növelése érdekében.
A három éve épült rendszert 2018. végén tovább bővítette Társaságunk az M0 körgyűrűn elhelyezett eszközökkel. Az eddig összegyűlt tapasztalatok alapján év végéig további eszközök telepítésével növeljük a lefedettséget az M1, M7 autópályákon és M70-es autóúton.

Forrás: www.everythingrf.com

Egy héttel ezelőtt, 2019.01.24-én a technológia elterjedésével kapcsolatos nagyon fontos döntést jelentett be az Európai Bizottság. Az 5G technológia használatára a 3,4-3,8 GHz (vagy 3,6 GHz) került kijelölésre. A tagországoknak 2020. december 31-ig kell elvégezniük a frekvencia kiosztással kapcsolatos teendőket. A frekvencia kijelöléssel megoldódni látszik egy régóta nyitott kérdés. A röviden bemutatott járműkommunikációs technológiák frekvenciáinak elválasztásával (ETSI-G5 számára 5,9 GHz, ezzel szemben az 5G mobil technológia 3,4-3,8 GHz került kijelölésre az EU-ban) elkerülhető lesz az interferencia, az üzenetek nagy megbízhatósággal továbbíthatóak a közlekedésben résztvevők számára.

A Bizottság döntéséről bővebben:
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/commission-decides-harmonise-radio-spectrum-future-5g

További források:
https://www.zaol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/zalaegerszegen-inditja-az-elso-magyarorszagi-5g-halozatat-a-telekom-2816311/

Verdes Máté
Beruházási főmunkatárs
Forgalomtechnikai és Kezelői Osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS