Elrajtolt a HiDALGO projekt

A 2018. 12. 12-13-án Madridban megrendezésre kerülő Kick-off megbeszéléssel hivatalosan is kezdetét vette a Horizon 2020 program INFRAEDI 2018-2020 felhívásában szereplő HiDALGO projekt.

A HPC and Big Data Technologies for Global Systems elnevezésből származó HiDALGO projekt leginkább az Intelligens Közlekedési Rendszerek (ITS) családba tartozó fejlesztési vonalat képviseli és fő céljaként a „Big Data” szuperszámítógépekkel való elemzését jelöli meg. Az összesen 7 000 000 EUR költségvetésű és a Stuttgarti Egyetem által koordinált együttműködésben német, osztrák, görög, spanyol és brit társaságok mellett három magyar szervezet is részt vesz. A HiDALGO keretében három, a mai kort mélyen foglalkoztató jelenséget fognak vizsgálni Big Data Analízis segítségével:
• Twitter adatok elemzése által a közvélemény befolyásolhatóságának mérése
• Az afrikai migrációs hullámok, folyamatok átható elemzése
• Városi levegőminőség javítása a forgalmi szokások elemzése és befolyásolása által

A hazai konzorciumot kutató partnerként a Széchenyi Egyetem, a szakmai és megvalósítás oldaláról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az ARH Informatikai Zrt. képviseli a városi levegőminőséggel foglalkozó case study esetében.
A projektelem fő célja szenzor adatok integrálása szuperszámítógépes rendszerekhez, ehhez kapcsolódóan pedig a magyar kutatók által számítógépes modell felépítése a forgalmi és levegőminőségi paraméterek javítása érdekében, Győr városában. Az ARH Zrt. a forgalmi igények felmérésére, és a honnan hova forgalmi mátrixok elkészítéséhez többcélú forgalomfigyelő/rendszámfelismerő kamerákat fog telepíteni a Társaság kezelésében lévő úthálózaton. Az MK NZrt. ezen eszközök üzemeltetését végzi majd, illetve szakértelmet biztosít forgalomtechnikai/szabályozási kérdésekben.

A projekt támogatási intenzitása az összes elszámolható nettó költség 100%-a. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes elszámolható költsége nettó 120 000 EUR. Ebből a támogatás mértéke nettó 120 000 EUR.

Kovács Áron – forgalomtechnikai mérnök

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS