Magyarország csatlakozott a C-ROADS platformhoz

 Az Európai Bizottság Tallinban megrendezett „Digital Transport Days” rendezvényén hivatalosan is csatlakozott Magyarország további 7 résztvevővel együtt a C-Roads Platformhoz. A projekt kedvezményezettje a Magyar Állam (képviseli a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), a projekt megvalósítója pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Európában az elsők között 2015-ben Magyarországon is megvalósult egy az infrastruktúra és a jármű közötti kommunikációt lehetővé tévő ún. kooperatív kísérleti rendszer az M1 autópályán. A most még kísérletinek számító innovatív technológia a közeljövő fontos forgalomszabályozási és információs rendszere lesz, ami közvetlen, kétirányú információátadást tesz lehetővé a járművek és az infrastruktúra között, ezzel is támogatva a kapcsolt és autonóm járművek közlekedését. A technológia ezenkívül képes lesz kiváltani például a költséges útmenti információs kijelzőket, és a közútkezelő számára új, hasznos információforrást is jelenthetnek a járművek irányából érkező jelzések (pl. vészfékezés, lassulás).

A platform célja az egyes tagországokban megvalósított kísérleti rendszerekkel szerzett tapasztalatok összegzése, a szolgáltatások harmonizációja, a rendszerek kialakítására vonatkozó ajánlások megfogalmazása.

Üzemeltetési igazgatóság
Forgalomtechnikai és kezelői osztály
Fotó: Verdes Máté

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS